PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ORSOVA
Bv. 1 Decembrie 1918, Nr. 20, Orsova, Judetul Mehedinti, România Tel: +40 252 361 233, website: https://primariaorsova.ro,
e-mail: primariaorsova@primariaorsova.ro

Port turistic la Dunăre și sat de vacanță ecologic in Orsova

Situat la poarta spectaculoaselor Cazane ale Dunării, Orșova este un oraș de poveste, unde natura, istoria și cultura se împletesc armonios. Aici, Dunărea își desfășoară măreția într-un peisaj unic, iar străzile orașului păstrează amintiri ale unui trecut fascinant.
Vă invităm să descoperiți frumusețea locurilor, ospitalitatea oamenilor și liniștea pe care doar un asemenea colț de rai o poate oferi. Fie că sunteți în căutarea aventurii pe apă, a unor peisaje de neuitat sau a unui moment de relaxare, Orșova are ceva special pentru fiecare vizitator.
Vizitați emblematica Mănăstire Sfânta Ana, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia, Cazanele Dunarii, Grota Veterani si Pestera Ponicova, bucurați-vă de o plimbare pe malul Dunării și lăsați-vă cuceriți de farmecul acestui oraș primitor.

Municipiul Orsova este o localitate de granita, riverana fluviului Dunarea, situata in vecinatatea Serbiei, pe malul stang al Dunarii, la aproximativ 30 km de Drobeta Turnu Severin, care doreste sa realizeze un proiect turistic prin care sa dezvolte si sa promoveze punctele tari si atuurile de care localitatea se bucura din plin.

Avand in vedere proximitatea fluviului Dunarea, care face din municipiul Orsova locul ideal pentru dezvoltarea unor servicii turistice de calitate, prin oferirea a numeroase activitati conexe de relaxare si agrement, existența unui patrimoniu local cultural, arhitectural și istoric deosebit, vastele zone verzi, plajele publice, consideram ca localitatea noastra este locul perfect pentru dezvoltarea unei zone turistice importante cu ajutorul careia turistii straini si cei romani sa descopere frumusetile naturale si istoria regiunii noastre.
Tinand cont de potentialul de crestere al zonei, este oportuna dezvoltarea si promovarea unui proiect care sa aiba in vedere amenajarea unui port de agrement in zona.
Complementar dezvoltarii portului de acostare este necesara si benefica dezoltarea unor zone care sa ofere servicii de cazare, mai exact a unui sat de vacanta ecologic pe malul Dunarii, in imediata apropiere a viitorului port de agrement.

Proximitatea Dunarii si a plajei este oportuna inclusiv dezvoltarii unor servicii de agrement precum sporturi nautice, turismul pescaresc, turism gastronomic, excursii pe apa cu ambarcatiuni de agrement la apus si rasarit, puncte de observare a faunei catre Fluviul Dunarea.

Principalele atuuri pentru dezvoltarea turismului în Orsova:

Sat de vacanță în Orsova: Un loc de relaxare în inima naturii

Amplasat pe malul Dunării, satul de vacanta si portul, pot oferi turistilor oportunitatea de a se bucura de peisaje spectaculoase și activități recreative, drumeții și ciclism, sporturi acvatice sau speologie. Turiștii pot închiria bărci, vase, salupe,  pentru a descoperi frumusețile locale.

Tradiții și obiceiuri locale

Orsova și zonele din jur sunt cunoscute pentru tradițiile lor autentice, care pot atrage turiștii interesați de cultură și istorie, gastronomie si flora mediteraneana.

  • Gastronomia locală: Oferirea unui meniu bazat pe preparate tradiționale poate constitui un alt punct de atracție. Turiștii pot savura mâncăruri specifice, dar și preparate din pește proaspăt, precum crap sau sturion, capturat din Dunăre, admirand peisajele de vis.
  • Dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor turistice: Pentru a atrage un număr mai mare de turiști, este esențial ca satul de vacanță să beneficieze de o infrastructură adecvată:
    • Cazare de calitate – cabane traditionale, vile sau corturi glamping.
    • Centre de wellness – relaxare și recuperare cu băi de aburi, saună, masaje tradiționale.
    • Tururi ghidate – ghizi locali care pot povesti despre istoria si cultura regiunii și tradițiile populare.
  • Promovarea turismului sustenabil: implementarea unor practici sustenabile care să protejeze mediul, gestionarea eficientă a resurselor, reciclarea, epurarea apelor uzate, pontoane, utilizarea tehnologiilor ecologice, a energiei regenerabile și promovarea turismului ecologic.

Iata cateva locuri de vizitat, pe care nu trebuie sa le ratezi atunci cand te afli in zona:
1. Parcul General Ion Dragalina - este, poate, cea mai animata zona din oras si iti ofera posibilitatea unei plimbari relaxante pentru a admira frumusetea locului. Este amplasat pe faleza Golfului Cerna si se continua pe o peninsula artificiala ce se intinde pe apa, cunoscuta sub numele de „Insula Pescarus”. In partea dreapta, se inalta ceea ce a fost candva Farul din Orsova.
2. Plimbare cu vaporasul pe Dunare - In ficare zi se organizeaza plimbari pe Dunare cu vaporasul sau salupa, cu plecare din Orsova pana la Cazanele Mari.
3. Biserica Romano-Catolica Neprihanita Zamislire - inedit obiectiv turistice European, monument istoric, cu arhitectura moderna si nonconformista si construita in a doua jumatate a secolului XX. Interiorul are forma unui cort cu acoperisul in forma de cruce.
4. Manastirea Sfanta Ana
Ridicata semet pe varful Dealului Mosului, manastirea este o emblema a orasului ce poate fi zarita de la departare,  oferind un punct de belvedere asupra Defileului Dunarii. A fost construita in jurul anilor 1935, ctitorita de Pamfil Seicaru, un celebru ziarist al vremii. Mormantul acestuia se afla la intrarea in biserica.
5. Chipul lui Decebal - pe drumul ce duce spre Moldova Noua, la vreo 22 de minute de mers cu masina din Orsova, vei zari Chipul lui Decebal sculpat in stanca, ultimul rege al Daciei ce troneaza in Golful Mraconia. Masiva scupltura in stanca are 55 de metri inaltime si 25 de metri latime, fiind considerata una dintre cele mai inalte de acest gen din lume. Viziteaza si Manastirea Mraconia, aflata in apropiere, pe malul Dunarii.
6. Cazanele Dunarii - Sunt cele mai populare locuri de vizitat din zona Orsova. Sunt portiuni din Defileul Dunarii si se intind pe o lungime de aproximativ 9 kilometri. Cazanele Mici se afla in apropierea Chipului lui Decebal, in zona Golfului Mraconia.
7. Grota Veterani - Se afla in zona Cazanelor Mari, fiind situata la baza masivului Ciucarul Mare. Face parte din rezervatia Parcului Natural Portile de Fier. Legenda spune ca, pe vremea dacilor, Grota Veterani servea ca lacas de cult unde acestia se inchinau zeului Zamolxis si sacrificau pasari ca ofranda in cinstea lui.
8. Pestera Ponicova - sau „Pestera Liliecilor” sau „Pestera de la Gura Apei”, se afla in apropiere de Grota Veterani, in zona Cazanelor Mari, la baza masivului Ciucarul Mare, facand parte din rezervatia Parcului Natural Portile de Fier.
9. Drumetii pe Ciucarul Mare - drumetii prin Parculul Natural Portile de Fier. Zona ofera multe trasee montane, insa drumetia pe masivul Ciucarul Mare este cea mai spectaculoasa: panoramele asupra Cazanelor Mari, asupra Golfului Dubova si Cazanelor Mici.
10. Baile Herculane - Situata la o distanta de doar 23 de kilometri de Orsova, statiunea Baile Herculane este renumita pentru izvoarele cu apa termala cu proprietati curative, ce dateaza inca din anul 153.
11. Hidrocentrala Portile de Fier I - se afla la doar 17 kilometri distanta de Orsova, pe drumul ce duce spre Drobeta Turnu Severin. Este cea mai mare hidrocentrala de pe Dunare. Aici se afla si Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I.
12. Drobeta Turnu Severin - orasul dateaza de mii de ani. Atractii turistice:  Ramasita piciorului Podului lui Traian, construit peste Dunare de Apolodor din Damasc, intre anii 103-105, Ruinele Castrului Roman Drobeta, care dateaza de pe vremea Imparatului Traian, Ruinele Cetatii Medievale ale Severinului, Palatul de Cultura „Theodor Costescu”, Fantana Cinetica si Castelul de Apa.