INCAS - Institutul Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli”.
Centrul pentru Tehnologii Verzi, Craiova

Craiova, str. Calea Bucuresti 323B, judetul Dolj, e-mail: vasilescu.bogdan@incas.ro

Hidroavioane si avioane usoare.

INCAS este Institut National de cercetare-dezvoltare si inovare in domeniul aerospatial.
INCAS continuă consolidarea poziției sale de lider regional în domeniul cercetării aerospațiale, bazându-se pe o constantă modernizare și dezvoltare a capacităților și capabilităților institutului.
INCASA este unitatea de cercetare de vârf în științele aerospațiale din România, cu o tradiție de 75 de ani în ingineria aerospațială, fizica curgerii și aerodinamica aplicată, utilizând tehnologii de ultimă generație și infrastructură unică de importanță strategică națională.
INCAS a fost implicat în toate proiectele aeronautice naționale majore pentru zonele civile și militare și acționează în prezent ca un actor important în politica Uniunii Europene pentru cercetare și dezvoltare în cadrul viziunii FlightPath 2050 și a programului Horizon Europe.
Aviația ușoară este domeniul aviației cu cea mai mare apropiere de cei a căror pasiune este zborul, zbor care în zilele noastre este posibil așa cum au visat oamenii din cele mai vechi timpuri ale omenirii, când se minunau privind zborul păsărilor.

Ne propunem sa abodam subiectul hidroavioanelor si avioanelor usoare, in parteneriat cu firme de priofil pentru a asigura introducerea in fabricatie, sustenabilitatea si promovarea pe piata.
Acest domeniu aparține oamenilor pasionați de zbor care, sustinuți de libertățile conferite de reglementările în vigoare, promovează, proiectează, construiesc, întrețin și pilotează aceste aeronave, pe baza inovațiilor, invențiilor și tehnologiilor performante de ultimă oră, multe dintre ele preluate de aviația mare după ce acestea și-au dovedit viabilitatea prin aeronavele ultraușoare.
In acelasi timp, necesitatile pentru domeniiile de interventie rapida, deplasarea unor grupuri mici de persoane, turismul de agrement, turismul de afaceri au facut ca domeniul aparatelor usoare si al hidroavioanelor sa devina din ce in ce mai cerut.
Aeronavele ușoare au putine locuri și reprezintă forma cea mai accesibilă de a zbura în condiții de siguranță și la cele mai mici costuri din întreaga aviație.
Acestea sunt cu sau fară motor, respectiv aeronavele ultraușoare motorizate (ULM) și aeronavele ușoare nemotorizate (AUN) și sunt: avioane, motodeltaplane, motoparapante, elicoptere, girocoptere și dirijabile, respectiv planoare, deltaplane, parapante, giroplanoare și baloane.
Un hidroavion este un aparat de zbor care este creat pentru a putea ameriza, adică pentru a putea decola și ateriza pe apă. Ne orientam catre solutii de amerizare pe fluviul Dunare, afluentii acestuia sau zone cu apa, limitrofe Dunarii.
Există două tipuri de hidroavioane:

  • cele care utilizează flotoare pentru a putea pluti pe apă,
  • cele care utilizează fuselajul pe post de cocă, în acest caz flotoarele dispuse sub aripi au doar rolul de echilibrare a navei. În engleză, acest tip de hidroavion este cunoscut sub nume ca flying boat, seaplane, amphibious aircraft.

Hidroavioanele au fost unele din cele mai mari aparate de zbor în prima jumătate a secolului 20. Abilitatea lor de a ameriza a fost unul din motivele pentru care nu s-a ținut cont de dimensiuni, care în mod normal contau foarte mult pentru zonele de aterizare.
În secolul 21 aceste remarcabile aparate de zbor mențin anumite nișe în care doar ele pot acționa cum ar fi stingerea incendiilor precum și zborul interinsular, unde nu există terenuri de aterizare. Această din urmă utilizare denotă din plin capacitățile acestui aparat, și anume aceea de a putea ameriza pe (aproape) orice suprafață de apă.
Aviația ușoară a fost sprijinită de statul român încă de la apariția acesteia, chiar înainte de anul Revolutiei din 1989, întrucât este considerată promotoare pentru aviație.
Se conturează tot mai clar o nevoie de transport personal de relativ mici dimensiuni care să acopere distanțe cât mai mari într-un timp cât mai scurt, în condițiile unei infrastructuri specifice deficitare. Această nevoie poate fi acoperită în principiu de utilizarea avioanelor ultra ușoare cu decolare și aterizare pe piste parțial amenajate de mici dimensiuni.

Pentru a minimiza problema unei viteze de croazieră mici și implicit a unei distanțe de zbor acoperită mici ce sunt inerente unui profil de aripă specific avioanelor ultra ușoare, profil de aripă necesar pentru a facilita decolarea și aterizarea pe distanțe scurte, se dorește cercetarea și punerea în practică a unui profil de aripă îmbunătățit.
Odata cu introducerea materialelor compozite de ultima generatie in aviatia ultrausoara, aceste avioane au devenit atat de rapide si economice incat cifrele sunt chiar greu de crezut: practic cu un astfel de avion poti ajunge de la Piatra Neamt la Bucuresti intr-o ora sau pana la mare in mai putin de o ora si 30min, cu acelasi consum de benzina (de peco), ca si cum ai merge cu o masina normala, iar la o viteza de zbor economica de 170km/h, consumul e ca si al unui scooter.
Activitati:

  1. Activitati de cercetare industriala, privind avioanele suprusoare, solutii de aripi portante, achizitia de active fixe corporale
  2. Activitati de dezvoltare experimentala, achizitia de materiale si echipamente, realizarea si testarea aripilor portante pentru avioane usiare, teste de portanta, servicii de dezvoltare experimentala, testare prototip, realizare sistem pilot.
  3. Servicii de transfer tehnologic la unitatea fabricanta, realizare documentatie pentru introducerea in productie, manualul produsului.
  4. Realizare sistem pilot si incercari.
  5. Introducere in fabricatie.

Compania este implicata de o perioadă lungă de timp în zona de interes a zborului în general, a testarii componentelor și a zborului cu avioane ușoare în special. Datorită acestui fapt și coroborat cu experiența antreprenorială generală s-a născut ideea de a acoperi această nișă nu numai pentru a răspunde unei provocări tehnice dar mai ales pentru beneficiile economice preconizate.
Aceasta este o direcție strategică pe care compania își propune să meargă în orizontul de timp următor, in parteneriat cu firme din Craiova si regiunea Oltenia.
In dezoltare se tine cont de rezultatele studiilor de marketing si de necesitatile pietei.