Pensiunea Cerna - servicii în turism, Valea Cernei, Vaideeni, Judetul Valcea

https://www.turistinfo.ro/cerna/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-cerna.html
Pensiunea Agroturistica CERNA  este situata in satul Cerna, comuna Vaideeni, jud. Valcea.
Pensiunea are vedere la munte, o grădină, un lounge comun, o terasă și un bar. Oaspeții au la dispoziție WiFi gratuit în întreaga proprietate.
Această pensiune oferă o zonă de relaxare cu televizor cu ecran plat și o baie proprie cu articole de toaletă gratuite, un uscător de păr și duș si pune la dispoziție un loc de joacă pentru copii.
Ranca Ski Resort se află la 40 km de această pensiune agroturistică. Aeroportul Internațional Craiova se află la 117 km.

Capacitatea maxima de cazare este de 40 de persoane, respectiv 28 de persoane in 8 camere, cu bai proprii in corpul pensiunii si 12 persoane in cele 3 casute tip “A” frame. Ca specific in cadrul pensiunii se desfasoara anual “Festivalul National de sculptura cu drujba” si care a lasat locului sculpturi in lemn ce merita vazute. Turistii cazati au acces gratuit la: Facilitatile SPA: Sauna Uscata, Sauna Umeda, Salina cu sare de Himalaya, Bai Knippe, Jakuzzy de 6 locuri, Sezlonguri incalzite, Ciubar cu apa sarata incalzita, Scaun de masaj profesional, Apa Kangen, Masa de tenis, iar contra-cost gasiti Biciclete pentru inchiriat, cat si Parcul de aventura CERNA ce se compune din 4 trasee de dificultati diferite, atat pentru copii cat si pentru adultii mai curajosi. Pentru familiile cu copii sunt amenajate locuri de joaca exterioare, cat si un loc de joaca interior incalzit deasupra facilitatilor SPA. Turiştii se pot bucura de preparate locale, tradiţionale, cum ar fi renumitele brânzeturi din Vaideeni, tocanul de oaie, pastrama, balmoşul, carne si carnati la garnita, paine aburinda si in general mancare “ca la mama acasa”, realizata din produse locale.

Fiecare editie are teme alese cu atentie.
Prima tema a fost dedicata copiilor.
Cea de-a doua tema a fost dedicata „Muzeului din satul Cerna”, muzeu cu o arhitectura pur romaneasca, folosindu-se tehnici si materiale traditionale locale: fundatii si zidarii din piatra de râu, imbinarea lemnului in „coadă de rândunică si invelitori de șiță (șindrila), tehnici care au conferit bisericilor si caselor romanesti durabilitate foarte mare in timp.
La realizarea „Muzeului din Satul Cerna” se foloseste tehnica foarte veche de zidarie de piatra de rau (demisol), imbinarea lemnului in „coadă de rândunică si invelitoare de șiță (șindrila).
Biserica de lemn din cătunul Funduri, satul Mariţa, comuna Vaideeni, este cel mai mic lăcaş de cult de acest gen din judeţul Vâlcea, fiind totodată şi cea mai veche nu doar din „Oltenia de Sub Munte”, ci din toată zona de sub Carpaţi – anul 1557.
Festivalul National de Sculptura cu Drujba aduce un omagiu acestui muzeu prin realizarea unui taran si a unei tarancute in marime naturala, imbracati in port popular local, specific zonei Vaideeni, care vor veghea de-a lungul timpului in foisorul casei traditionale. In acest muzeu toti locuitorii satului vor aduce lucruri de odinioara, specific romanesti, pentru pastrarea vie a traditiei locale.
A treia tema a Festivalului de Sculpura este un simbol si un omagiu adus „Mineritului”.
Din cele mai vechi timpuri omul s-a bazat pe minerit pentru a-şi procura diferitele materiale necesare vieţii. Se consideră că activitatea minieră este a doua ca vechime în istorie, după agricultură, aceste două activităţi primare stând la baza dezvoltării civilizaţiilor.
Unul dintre sculptori, chiar de profesie miner, va realiza pentru viitoarea Salina din satul Cerna viziunea sa asupra trudei minerului roman de a scoate minereurile din adancuri. Salina Cerna se va realiza intr-o anexa gospodareasca veche de aproape 100 de ani, care de asemenea va fi in faza de executie in timpul festivalului, facand parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii turistice locale.
A patra tema a Festivalului de Sculpura o reprezinta turismul sportiv, de relaxare. S-au  realizat doua sculpturi care simbolizeaza sporturile de vara si iarna: un baiat cu mingea la picior si o fata pe patine.
A cincea tema a Festivalului de Sculpura o reprezinta turismul de relaxare, in care s-au realizat 3 sculpturi in forma de mese, ce vor completa si vor aduce un omagiu primului festival (din anul 2017) cu 3 tematici:
• Foisorul Dacic: in care se va realiza o masa complexa cu un dac si calul sau, ca si completare la banca ce a avut ca tema padurea Dacica din primul festival (George Bostanica);
• Foisorul dedicat vanatului: in care se va realiza o masa cu o caprioara si puiul alaturi si care va completa simbolul vanatorii: banca leu realizata la primul festival (Mihai Iasinovschi);
• Foisorul dedicat animalelor indragite de copii: in care se va realiza o masa cu o familie de iepurasi, care va completa banca cu familiile de vulturi si veverite.
Ultima tema a Festivalului o reprezinta turismul cultural, culinar si artizanal local. O parte din artistii, mesterii si producatorii locali prezinta produse si ateliere de dansuri si cantece populare, tesut, cioplit, olarit si alte mestesuguri locale.

Sculptorii participanti sunt pasionati de frumos, de traditie si arta dorind sa lase in urma ceva trainic, simbolic si romanesc, aducand un plus valoare viitorului prin prietenia si bucuria pe care o nutresc unul fata de celalalt atunci cand se intalnesc cu totii in locul cel mai drag lor: Cerna.