Parcul Natural Porțile de Fier
RNP Romsilva-Administrația Parcului Natural Porțile de Fier RA este subunitate cu personalitate juridică a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva RA, ca și celelalte 21 de administrații ale parcurilor naturale și naționale.
Subunitatea noastră administrează aria naturală protejată Parcul Natural Porțile de Fier în suprafață totală 128.196,00 ha, împreună cu siturile Natura 2000 care se suprapun peste acest areal: ROSPA0026 Cursul Dunării-Baziaș-Porțile de Fier în suprafață de 10.124,4 ha; ROSPA0080 Munții Almăjului-Locvei în suprafață de 118.141,6 ha și ROSCI0206 Porțile de Fier, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene NATURA 2000, în suprafață de 124.293,0 ha, în conformitate cu prevederile actului adițional nr.2 la contractul de administrare nr.5214/08.10.2014, modificat prin actul adițional nr. 1/01.08.2017, încheiat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
Contractul are o valabilitate de 10 ani, respectiv până în anul 2034, iar atribuțiile/obligațiile unității noastre sunt de implementare a tuturor măsurilor de conservare a elementelor protejate, măsuri precizate în Planul de Management al Parcului Natural Porțile de Fier, document aprobat potrivit legislației naționale în vigoare.
în acest scop, din anul 2004 până în prezent, în afara fondurilor anuale puse la dispoziție de către Regia Națională a Pădurilor-Romsilva RA, unitatea noastră a elaborat și implementat o serie de proiecte cu fonduri europene nerambursabile, ca beneficiar/solicitant unic sau în parteneriat cu terți interesați, după cum urmează:
- Programul POS Mediu Axa 4 - 2 proiecte;
- Programul POIM -1 proiect;
- Programul Fonduri Norvegiene -1 proiect;
- Programul Romania-Bulgaria - 1 proiect;
- Programul BIOREGIO-2 proiecte;
- Programul Danubeparks-1 proiect.
Toate proiectele enumerate au vizat implementarea măsurilor de conservare a elementelor protejate: specii și habitate de interes comunitar, elemente de peisaj, precum și dezvoltarea infrastructurii administrative și turistice De asemenea, au fost realizate numeroase studii privind evoluția și starea de conservare a speciilor și habitatelor protejate, a elementelor de peisaj, studii care au stat la baza elaborării unui plan de management aprobat în 2013, precum și a unui proiect de revizuire a acestui plan de management, în prezent aflat în curs de aprobare de către autoritatea publică centrală care răspunde de protecția mediului.
Pentru viitor ne-am propus, ca și proiect, pe termen scurt și mediu, dezvoltarea/modernizarea infrastructurii de funcționare a administrației parcului pentru cele 4 programe principale de acțiune, respectiv:
- Managementul biodiversității,
- Turism,
- Conștientizare, conservare tradiții și-comunități locale,
- Management și administrare.
În mod concret, urmărim atragerea de finanțări nerambursabile, din donații ale terților interesați sau din proiecte cu parteneri publici sau privați, care să permită implementarea următoarelor obiective principale:
- Reînnoirea infrastructurii operaționale a administrației parcului: mașini, calculatoare, imprimante, GPS, camere foto etc.
- Reînnoirea și finalizarea infrastructurii necesare activităților de conștientizare a comunităților locale și vizitatorilor și pentru educația ecologică: panouri, broșuri, jocuri interactive pentru școli cu subiecte de protejarea naturii, etc.
- Dezvoltarea infrastructurilor turistice și de vizitare: piste de biciclete pentru vizitatori, zone de odihnă pe parcursul traseelor de vizitare, campinguri, etc.
- Dezvoltarea capacităților instituționale prin: asigurarea angajaților cu uniforme de serviciu și de lucru pentru activitățile în desfășurare, recrearea site-ului parcului, cursuri de specializare pentru salariați, etc.
- Dezvoltarea colaborări interne și internaționale cu diferitele administrații de parcuri pentru a face schimb de informații despre bune practici, concentrate pe elemente specifice protejate, etc.
Scopul implementării obiectivelor enumerate mai sus este de a se asigura un management corespunzător și profesionist, cu mijloace moderne și eficiente, pentru asigurarea unei stări de conservare favorabilă atât pentru speciile și habitatele protejate, de interes comunitar și național, dar și a elementelor de peisaj unice din arealul Parcului Natural Porțile de Fier.