INCAS - Institutul Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli”
Centrul pentru Tehnologii Verzi, Craiova

Craiova, str. Calea Bucuresti 323B, judetul Dolj, e-mail: vasilescu.bogdan@incas.ro,

INCAS este unitatea de cercetare, lider în științe aerospațiale din România, cu o tradiție de peste 70 de ani în inginerie aerospațială, fizica fluxurilor și aerodinamică aplicată, folosind tehnologii de ultimă oră și infrastructură unică de importanță strategică națională.
Institutul a fost implicat în toate proiectele aeronautice naționale majore pentru zone civile și militare. Misiunea INCAS este de a oferi servicii de cercetare și dezvoltare dedicate comunității aerospațiale, de la cercetarea de bază la cercetarea aplicată până la dezvoltarea tehnologică și implementarea rezultatelor de producție obținute.
Obiectivul principal al INCAS este de a se consolida ca lider regional și furnizor de competențe și resurse pentru cercetarea avansată în științe aerospațiale, prin promovarea infrastructurii sale de cercetare aplicată la nivel internațional și formarea continuă a unui corp de elită de oameni de știință în domeniul aerospațial.
Principalele direcții de cercetare ale INCAS sunt:

  • Cercetare fundamentală și aplicată în domeniul mecanicii fluidelor și aerodinamicii
  • Cercetări de bază și avansate în domeniul dinamicii sistemelor aerospațiale
  • Dezvoltarea conceptuală și integrarea sistemelor aerospațiale
  • Simulare complexă în domeniul mecanicii fluidelor și al proceselor industriale complexe
  • Dezvoltarea de noi materiale pentru aplicații aerospațiale
  • Dezvoltarea de noi sisteme complexe in aeronautica (hidroavioane, avioane usoare, drone, etc).

Noul Centru T.G.A.este situat cu acces direct la Aeroportul International Craiova, pe un amplasament in suprafata totala de 14.000 mp, cu o suprafata totala construita de aproape 8.000 mp, care adaposteste doua sali tehnologice, spatii de birouri, o zona de laborator si sali de transfer, precum si holuri de bune practice, cercetători, parteneri și colaboratori. săli tehnologice, spații de birouri, o zonă de laborator, precum și lobby-uri de întâlnire și discuții și asigură transferul de bune practici pentru cercetători, parteneri și colaboratori.
Obiectivul principal al T.G.A. este dezvoltarea unui centru tehnologic avansat pentru industria aerospațială bazat pe principiile Industriei 4.0, ca si componentă de bază, infrastructura de cercetare de excelență, asigurând mediul de valorificare a potențialului inovator asociat dezvoltării tehnologiilor „Verzi” în domeniul aerospațial.

Participarea INCAS la demonstratorii tehnologici la scară largă
Obiectivul specific al programului este dezvoltarea inginerie-tehnologica aplicata (proiectare, analiza tensiunilor, oboseala, cinematica, studii de integrare, elaborarea desenelor de fabricatie, pregatirea fabricatiei) validarea activitatii prin testare.
Programul își propune să reprezinte „puntea” între cercetarea aplicată (Technology Readiness Level 2-4) și maturizarea și/sau demonstrarea diferitelor concepte sau tehnologii prin teste și analize relevante (TRL 5-6), efecte combinate la scară reală, care vor sta la baza noilor produse pentru mediul industrial și economic.

Cercetari

  • Adaptarea tehnologiei simplificate de aspirare la marginea anterioară a aripii
  • Fabricarea unui microperforat dublu curbat pentru panou de aspirare
  • Integrarea unui sistem antigheață într-o aripă HLFC
  • Proiectarea unei solutii Krueger pentru protecția împotriva insectelor
  • Fabricarea unui demonstrator la sol integrat de dimensiuni complete (cu WIPS și Kruger)

Cercetari

Efect de protecție împotriva zgomotului

  • Pentru a valida metodologiile de predicție de ecranare cu real
  • surse de zgomot ale motorului.
  • Pentru a rafina nivelurile așteptate de protecție împotriva zgomotului și, în consecință, beneficiile acustice ale configurației inovatoare ale caroseriei din pupa.

Aspecte termice

  • Pentru a evalua impactul sarcinilor termice ale fluxului de jet asupra unui
  • înălțime inovatoare (de exemplu, coadă în U sau coadă în T inversată)

Aspecte de oboseală acustică

  • Pentru a evalua impactul sarcinilor acustice/de oboseală ale fluxului de jet asupra unui antrenament inovator (de exemplu, coadă în U sau coadă în T inversată)